domingo, 16 de noviembre de 2008

Programa 6: LITUÀNIA



Aquí teniu la nostra convidada del passat dimecres dia 12:
Gabriele Kulbok, de Lituània.

Us oferim ara un breu resum del què vam parlar al programa de la setmana anterior. Mentre no puguem penjar els programes en directe, us aportarem una idea del què és Ruta Fog. Per a més qualitat, evidentment, escolteu-nos!!


LITUÀNIA
Lituània forma part d'Europa i la seva capital és Vilnius. Limita al nord amb Letònia, a l'oest amb la mar Bàltica, al sud-est amb Bielorússia, i al sud amb Polònia i Kaliningrad (Rússia). Va formar part de la Unió Soviètica sota el nom de República Socialista Soviètica de Lituània. Té una superfície d’uns 65.000 km² i una població aproximada de 3.600.000 habitants (2002).
S: Lituània està ubicada en planures alternades per turons petits d’origen glacial. Lituània se sustenta gràcies a una agricultura de queviures tot i que a partir dels anys 40 el país es va industrialitzar. Econòmicament, el país es divideix en quatre zones. Lituània Est, que té un sector industrial diversificat i en expansió (metal·lúrgia, manufactures, fusteres i indústria lleugera). La zona sud, que posseeix la meitat dels recursos energètics i aquàtics i té metal·lúrgiques, manufactures i alimentàries (sobretot per la ramaderia i la bleda-rave). La Lituània del Nord, que té poca indústria però és una important zona grangera (cereals i bleda rave). I, per últim, la zona Oest, que és més coneguda per les drassanes, reparació de vaixells i pesca. La diversitat social és important, ja que a Lituània hi viuen lituans, russos, polonesos, bielorussos, ucraïnesos, jueus, letons, alemanys i caraïtes.
Lituània té com a vies de comunicació el tren, el ferry, l’avió i l’autobús.


Museu de tradicions de Rumsiskès


Aquest museu, que també és a l’aire lliure es trova a 22 kilòmetres de K A U N A S. Podríem dir que és un museu dedicat a l’arquitectura lituana: hi ha una mostra de les cases típiques de les 4 regions que formen Lituània. Hi podeu trobar els trajos tradicionals, els utensilis de la llar i al decoració de la Lituània de finals del segle 19 i principis del 20.


Parc de les Grutes


En aquest s’exposa a l’aire lliure les escultures de diversos personatges de l’època soviètica. Hi ha acumulades més de 50 estàtues recollides de tota Lituània i que mostren gràficament la ideologia soviètica. Com a curiositat, destaquem que aquestes estàtues estan organitzades segons l’infern de Dante. És a dir, en diversos cercles, en aquest cas, el cercle del totalitarisme, el cercle del terror, el cercle soviètic,...


Mont de les creus


El mont de les creus és un dels llocs sagrats més visitats per peregrins catòlics i turistes. Es troba al costat de la ciutat Siauliai. Les primeres creus van aparèixer al segle 19 i se segueixen afegint fins als nostres dies. Però no us espanteu, no es claven soles! Les porta la gent que viatja fins a aquest monticle per o bé demanar coses a Déu o com a senyal d’agraïment.


Centre geogràfic europeu



Sempre volem que a part d’altres coses, visiteu les importants. Així doncs, aneu al poble de Purnuskiai. Un poble on es troba el vertader i únic centre geogràfic d’Europa segons l’ Institut Nacional de Geografia francès. Amb els anys, el turisme s’ha incrementat i al 2004 Lituània va entrar a formar part de la UE. Per això, han construït una columna de granit blanc i el símbol de la UE (12 estrelles daurades) en aquest centre geogràfic.
Kernavė


Kernavè va ser la primera capital de Lituània, el centre econòmic i polític més important des de la formació de l’estat al segle 18. Kernavè era dèbil i al 1390 la van destruir. Aquest fet ha provocat que alguns volguessin conservar les petjades d’aquells anys, concretament, de fa 11 mil anys. Tants anys atorguen prestigi i per això, Kernavè és una reserva nacional on s’hi fan nombroses i importants excavacions arqueològiques. I com que tot va lligat, al 2004, fa només 4 anys, la UNESCO la va declarar patrimoni cultural.

No hay comentarios: